Ferdinand & Truus in Afrika
Blijf op de hoogte
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste artikelen
Laatste reacties
Foto's
Kaapstad vanaf 2014

Op het toneel dood

Er sterven hier geregeld mensen in het theater. Je leest ook elke week wel dat mensen op het toneel doodgegaan zijn. Is acteur of actrice zijn hier een riskant beroep? Is het bezoeken van een schouwburg in Zuid-Afrika levensgevaarlijk?

Nee. Er is wat dit betreft geen verschil met Nederland. Het verschil zit em in de taal. Het woordgebruik. Een ‘teater’  is hier de operatiekamer in een ziekenhuis. En ja, daar slagen helaas niet alle operaties. ‘Op het toneel’ doodgaan betekent in het Afrikaans dat iemand ‘op de plaats van het ongeluk’ sterft. Bijvoorbeeld na een auto ongeluk. Of bij een gebouw dat gedeeltelijk instort.

Nog zo’n voor Nederlanders verwarrend woord is ‘ateljee’ (atelier). Dat is hier niet alleen de ruimte waar een kunstenaar z’n creativiteit uitleeft.  Maar ook de studio van een radio- of televisieomroep.

Vaak is het handig dat het Nederlands en het Afrikaans zo dicht tegen elkaar aan liggen. Maar het kan dus ook wel eens tot  vreemde misverstanden leiden. De meest schokkende ervaring die we daarmee hadden was toen we de eerste keer op de radio hoorden spreken over de burgemeester van Kaapstad: mevrouw  Patricia de Lille. Hier klinkt dat als “Burgemeester de Lul”. Terwijl er met respect over haar gesproken wordt.

 

 

Reacties

Suggestief op 14-09-2016 23:18

Hoe grappig het ook mag zijn, maar Patricia de Lille wordt gewoon als 'lil' uitgesproken. Ik zeg ook niet de dominee draagt een brul om beter te lezen.

Ferdinand Bijzet op 15-09-2016 13:09

Volgens de regelen der spraak zou dat misschien wel moeten, maar ieder die regelmatig het nieuws en de rubrieken over het nieuws hier op de Afrikaanse radio hoort, weet dat de uitspraak wel degelijk veel meer als een u dan als een i klinkt.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl