Ferdinand & Truus in Afrika
Blijf op de hoogte
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste artikelen
Laatste reacties
Foto's
Kaapstad vanaf 2014

Van thuis naar thuis

Hebben we ons net een beetje thuis gemaakt in Emmen, gaan we weer naar huis in Kenridge, Durbanville. Van thuis naar thuis. Want zo zal het wel voelen wanneer we DV donderdagavond a.s. weer (nog) ons huis daar binnenstappen: thuiskomen.  Alles staat er nog zoals we het eind november achterlieten. Behalve die paar dingen die we alvast lieten verschepen. We pakken daar vast gewoon de draad meteen weer op. De volgende dag en zaterdag meteen een “bosberaad” van de kerkenraad, de week daarop de gemeente weer in, 2 preken voorbereiden...

Waarom gaan we nog terug? Aanvankelijk was het noodzaak. Het was volstrekt onzeker wanneer precies we in Emmen een huurhuis zouden vinden, hoeveel tijd het zou kosten om die bewoonbaar te maken, om daarna de verhuizing van onze spullen te regelen en zo. Daarom kwamen we met de kerkenraad overeen dat we na mijn emeritering daarvoor eerst naar Nederland zouden teruggaan en wanneer dat allemaal achter de rug was, naar Zuid-Afrika zouden terugkeren om daar af te ronden, afscheid te nemen en de spullen die we daar nog hadden te verschepen naar Nederland.

Maar toen duidelijk werd dat we een huis konden kopen, een huis dat bovendien in zo’n goed onderhouden staat verkeerde dat we er meteen in konden trekken, was een terugkeer om in Zuid-Afrika af te ronden niet meer noodzakelijk. We hadden in november 2016 meteen alles kunnen afronden in Kaapstad definitief naar Nederland kunnen teruggaan. De kerkenraad vroeg toen echter of we volgens het eerdere plan toch begin 2017 nog een paar maanden terug zouden willen komen. Om, zolang er geen opvolger voor mij is, de kerkenraad als adviseur te blijven dienen. Om nog regelmatig te preken, zowel in Belville als op de Kaapse Vlake in de zendinggemeenten, zodat er niet te vaak leesdiensten gehouden hoeven te worden. En om de gemeenteleden die, zonder opleiding, tijdelijk de catechisaties zouden gaan geven, te coachen.   En op die vraag hebben we geen ‘nee’ gezegd. Het leek ons wel fijn om i.p.v. in de hectiek van half november, in alle rust nu eind maart afscheid te kunnen nemen. En ons wat geleidelijker nu los te weken van de gemeente daar.

Woensdagavond 25 januari vliegen we via Dubai terug. Om op 4 april DV ons nu echt in Nederland te komen vestigen. En dan geeft het bij voorbaat een goed gevoel dat we straks, begin april, weten waar we naar teruggaan in Nederland: naar huis!

Of we onze opvolgers,Johan en Nadia Bruintjes, in deze maanden nog zullen treffen is des te onzekerder geworden, omdat het Zuid-Afrikaans consulaat in Canada moeilijk is gaan doen over het (niet op tijd verlengde) paspoort van Johan. Hij heeft een dubbele nationaliteit en het consulaat plaatst nu vraagtekens bij zjijn Zuid-Afrikaanse nationaliteit.  Willen jullie met hen de Heer van hemel en aarde vragen of deze hindernis zo gauw mogelijk weggenomen mag worden?

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl