Ferdinand & Truus in Afrika
Blijf op de hoogte
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste artikelen
Laatste reacties
Foto's
Kaapstad vanaf 2014

Waterverspilling

 

Het haalde deze week zelfs het Nederland Dagblad: de burgemeester van Kaapstad, mevr. Patricia de Lille (inderdaad, met die achternaam die ze hier zo raar uitspreken) gaat de grootste waterverbruikers in deze regio persoonlijk een bezoek brengen. Want het watertekort gaat steeds meer de vormen van een ernstige crisis aannemen. Er zijn al allerlei beperkingen opgelegd. Je mag  niet meer je auto wassen of je tuin besproeien met kraanwater. Ieder die een zwembad in de tuin heeft, moet zorgen dat het water helemaal bedekt is wanneer het bad niet gebruikt wordt, zodat er zo min mogelijk water verdampt. Maar er zijn nog te veel mensen die deze maatregels aan hun laars lappen en veel te veel water verbruiken.

Ik schreef er al eens over. Ook wij moesten bij onze terugkeer hier, drie weken geleden, in deze maatregelen mee. We vangen nu het douchewater en het spoelwater in de keuken op voor hergebruik, zoals het doorspoelen van de wc.  Sinds vanmorgen doen we dat ook met het water van de wasmachine (zie de foto die ik op onze site plaatste: even klikken op de titel boven dit blog, Waterverspilling, en je komt op de site). De afgelopen jaren begon ik elke morgen met het trekken van een paar baantjes in het zwembad in onze tuin. Al was het water ’s winters ook soms maar een graad of 12. Dat kon bij onze terugkeer in januari niet meer. Het bad is provisorisch afgedekt. (Ook daarvan plaatste ik een foto op de site). En de pomp die het water moet zuiveren, is afgezet omdat het water te laag staat en de pomp dus lucht zou zuigen. Met als gevolg dat het water inmiddels krioelt van ongedierte. Het is de bedoeling dat er een volledig dek overheen komt, dat je bij gebruik kunt oprollen. Maar het kwam er nog steeds niet van, omdat het bedrijf dat dit moet aanbrengen overuren maakt. Iedereen moet nu opeens zoiets aanschaffen.

Wat bij dit alles enorm frustrerend is, is dat tegelijkertijd telkens in deze buurt ondergrondse, verouderde, waterpijpen barsten. Met als gevolg dat er ontelbaar veel liters kostbaar water wegstromen in het riool. Deze week was het hier vlakbij ook weer raak. Toen ik tegen zes uur ’s avonds weg reed naar de catechisatie, stroomde het water van een straat hierboven met grote hoeveelheden naar onze straat. Men is in deze weken hier bezig om een nieuwe kabel voor internetverbinding aan te leggen. Blijkbaar is bij de graafwerkzaamheden daarvoor een waterpijp geraakt. Toen ik kwart over negen weer thuiskwam, stroomde het water nog steeds! Inmiddels was in de hele buurt ons kraanwater afgesloten. De volgende morgen was het er wel weer, maar kwam het eerst een hele poos echt “als drab uit de kraan”. Inderdaad: ik dacht weer aan prof. Jochem Douma.

Er zijn al dorpen in Zuid-Afrika waar het water helemaal op is en de rivieren droog. De oogst verschroeit en vee, maar ook het wild in de natuur, sterft vande dorst. Terwijl in andere delen van het land overstromingen grote schade aanrichten als gevolg van veel te veel regenwater tegelijk. Dit land blijft een land van tegenstellingen. Het helpt je om als klein mensje je nietigheid en afhankelijkheid van onze Schepper en Vader te beseffen.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl