Ferdinand & Truus in Afrika
Blijf op de hoogte
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste artikelen
Laatste reacties
Foto's
Kaapstad vanaf 2014

Geen drie weken meer

Geen drie weken meer en we zijn, als de Heer het wil en wij nog hier op aarde leven, terug in Emmen. De tijd vliegt en dreigt ons nu door de vingers te glippen.

Ik heb inmiddels de catechisaties overgedragen aan gemeenteleden en zit er alleen nog een paar keer bij om, waar nodig, feedback te geven. Bezoeken breng ik alleen voor zover de ouderlingen en diakenen me daarom vragen.  En ik preek nog elke zondag twee keer, waarvan één dienst in een van de kerken op de Kaapse Vlakte. Alhoewel: zondag 26 maart en zondag 2 april zal ik beide diensten nog in Bellville voorgaan.

Afgelopen zondag waren Truus en ik nog een keer in Pretoria. Ditmaal niet met onze auto, maar met het vliegtuig. Waarbij we, voor het eerst van ons leven, rechtstreeks naar Pretoria-Noord (Wonderboom) vlogen. Met een fraai zicht op de stad bij de landing. En geen 20 minuten rijden naar het inmiddels vertrouwde adres waar we die dagen verbleven, op loopafstand van de kerk. De kerk van Johannesburg en die van Pretoria, beide vacant, hadden gevraagd of ik nog een zondag bij hen wilde voorgaan. Zij waren bereid de vliegkosten en de huur van een auto te betalen. Eigenlijk hadden we begin oktober vorig jaar daar al afscheid genomen, maar nu we toch nog twee maanden terug waren in Zuid-Afrika, wilden we maar wat graag aan dit verzoek voldoen.

De eerste avond en nacht maakten we daar een paar flinke onweersbuien mee waarbij er heel veel regen viel. Dan denk je, komend uit een kurkdroge Kaap: viel er bij ons maar zo ’n bui! Inmiddels heeft het hier deze week ’s nachts ook een beetje geregend, zodat de tuinen en parken weer wat opgefrist zijn. Maar het zette nog geen zoden aan de dijk. En de toestand wordt steeds nijpender. Er is nu nog voor minder dan 100 dagen water beschikbaar in de stuwmeren. En dan?

Zowel in Johannesburg als in Pretoria werden we na de dienst door de voorzitter van de kerkenraad warm toegesproken. Ik voel me daar dan wat ongemakkelijk onder: zoveel waardering, terwijl je al jaren feitelijk ‘weg’ bent, vanaf 1994. Maar het doet wel goed. En heel bijzonder was het cadeautje waarmee ze in Johannesburg kwamen aanzetten: een fles wijn, Fleur du Cap, gebotteld in de Bergkelder in Stellenbosch in 1975 (!). Bewust voor mij gekozen. Ze bleek nog drinkbaar ook, en we hebben de fles inmiddels ook maar leeggedronken, want die moet beslist mee naar Emmen. Maar een volle fles meenemen in het vliegtuig is riskant en geeft weer extra gewicht. We gieten hem straks wel vol met een of andere rode drank en drukken er een nieuwe kurk op. Want bewaren doen we hem! Van Pretoria kregen we een fotoalbum met (bijna) alle gemeenteleden erin. Van wie we de meesten nog wel kennen. Daar gaan straks ook onze kinderen vast op af vliegen.

Volgende week zaterdag, 25 maart,  is het afscheid van de gemeente hier. Eerst een gezamenlijke braai bij de kerk en daarna een meer formeel deel in de kerk. We zullen vragen of dat op het internet uitgezonden kan worden. ’s Zondags vieren we dan nog een keer samen het heilig avondmaal. De week daarna gaan Truus en ik nog van woensdag tot zaterdag een keer naar Paternoster bij de zee, dat voor ons een geliefd plekje geworden is om even helemaal afstand te nemen. En dan stappen we dinsdag 4 april DV rond 18.00 uur op het vleigtuig en hopen rond de middag op 5 april in Nederland terug te zijn.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl